PEYKO LAKE, CANADA

 PEYKO LAKE CANADA

Η λίμνη Peyto (/ˈpiːtoʊ/ PEE-toh) είναι μια λίμνη που τροφοδοτείται από παγετώνες στο εθνικό πάρκο Banff στα Καναδικά Βραχώδη Όρη. Η ίδια η λίμνη βρίσκεται κοντά στο Icefields Parkway. Ονομάστηκε για τον Bill Peyto, έναν πρώιμο οδηγό και παγιδευτή στην περιοχή Banff.

Η λίμνη σχηματίζεται σε μια κοιλάδα της οροσειράς Waputik, μεταξύ των κορυφών Caldron, Peyto Peak και Mount Jimmy Simpson, σε υψόμετρο 1.860 m (6.100 πόδια).[

Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, σημαντικές ποσότητες παγετώδους βράχου ρέουν στη λίμνη από έναν κοντινό παγετώνα και αυτά τα αιωρούμενα σωματίδια βράχου είναι που δίνουν στη λίμνη ένα λαμπερό, τιρκουάζ χρώμα. Λόγω του φωτεινού χρώματός της, οι φωτογραφίες της λίμνης συχνά [πότε;] εμφανίζονται σε εικονογραφημένα βιβλία, [παράδειγμα απαιτείται] και η περιοχή γύρω από τη λίμνη είναι ένα δημοφιλές σημείο περιήγησης στα αξιοθέατα. Το 2021, το Parks Canada ολοκλήρωσε βελτιώσεις στην άποψη της λίμνης, στα μονοπάτια και στους χώρους στάθμευσης.[3] Η λίμνη φαίνεται καλύτερα από το Bow Summit, το υψηλότερο σημείο στο Icefields Parkway.

Η λίμνη τροφοδοτείται από τον κολπίσκο Peyto, ο οποίος αποστραγγίζει το νερό από τη λίμνη Caldron και τον παγετώνα Peyto (τμήμα του παγοπεδίου Wapta). Η λίμνη Peyto είναι η πηγή του ποταμού Mistaya,[5] που κατευθύνεται βορειοδυτικά από την εκροή της λίμνης.

 Πηγή: https://en.wikipedia.org/wiki/Peyto_Lake

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια